22. Kivikon pohjoisosan linnoitusalue
Mentäessä Kivikon pohjoispuolelle kannattaa mennä ”Kiinalaispuiston” ja Ruudin koulun (Kontulankaari 22 kautta) ja tutustua Heimo Suntion taideteokseen ”Merkkien järjestäytyminen”.
Kivikon pohjoisosan linnoitusalue on yksi parhaiten säilyneitä siinä linnoitusketjussa, jota venäläiset rakensivat Helsinkiin I maailmansodan varalle. Maalinnoituksen tukikohdat muodostuivat taisteluasemista ja tykkipattereista. Taisteluaseman etulinjaan sijoitettiin taisteluhaudat, tulipesäkkeet ja miehistösuojat, jotka yhdistyivät yhdyshaudoilla suojahuoneisiin ja ammusvarastoihin.
Erityistä huomiota kiinnitettiin aikanaan  linnoitusalueita yhdistäviin tykkiteihin, joita myöten aseistusta ja joukkoja voitiin siirtää tarpeen mukaan. Sepelistä ja mukulakivestä tehdyt tykkitiet suunniteltiin ja toteutettiin huolellisesti. Ne ovat Kivikossa säilyneet erittäin hyvinä.
Rakennustöissä käytettiin palkallisen työvoiman ohella myös venäläisiä sotilaita ja Kaukoidästä tuotuja kiinalaisia, tataareja ja kirgiisivankeja.
Kivikon pohjoisosassa, linnoitusalueen korkeimmalla kohdalla, joka on myös Helsingin korkeimpia luonnonkallioita, on erinomainen näköalapaikka, josta avautuvat näkymät Helsinki-Malmin lentoasemalle ja aina Espooseen asti. Lentoasema valmistui vuonna 1936.
Aivan linnoitusalueen pohjoisosassa sijaitsee Yoldiameren pyöristyneiden kivien muodostama rantakivikko eli ”Pirunpelto”. Nykyisen tietämyksen puutteessa kuviteltiin, että itse piru oli kasannut kiviä pelloksi, joita se viljeli. Kivien koko on noin 10–50 senttiä.
Alueella on myös lukuisia siirtokiviä, jotka jäätikkö oli irrottanut peruskalliosta ja kuljettanut tänne jään sulaessa.
Linnoitusalue on arvokas kasvillisuuskohde. Varsinkin keto-, niitty- ja kalliokasvisto on täällä rikkaimmillaan.
Alueelle pääsee parhaiten joko Linnoittajantieltä tai Maratontieltä tykkiteille.

KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi