30. Ylä-Mellu
Mellunkylässä eli Mellungsbyssä oli aina 1960-luvulle asti kaksi osa-aluetta. Ylä- ja Ala-Mellu.
Ylä-Mellun Borgsin tila, jonka suojeltuja rakennuksia on yhä nykyisen pienteollisuusalueen keskellä, hallitsi keskiajalta lähtien alueen kehitystä. Aikanaan se oli oma kylänsä. Päärakennus on vuodelta 1860. Borgsin kuuluisa ja Helsingin suurimpiin kuulunut viinapolttimo, toimi alueella vuoteen 1866 asti. Kiviriihi on muistona tästä teollisesta toiminnasta. Linnavuorentiellä on vuonna 1937 rakennettu Villa Borgis puutarhoineen.
Alueen asutus on kuitenkin huomattavasti vanhempaa. Asukkaita on ollut luultavasti jo kivikaudella ( 5 000 vuotta sitten). Tankovainiontien mutkassa sijaitseva pronssikautinen hauta kertoo pysyvästä asutuksesta 2 800 vuotta sitten. Yhteydet Viroon olivat jo tuolloin kiinteät.
Myöhemmin, rautakaudella 600 – 600-luvuilla, rannikkoa pitkin kulkenut kauppareitti toi lisää asutusta alueelle. Mellunkylässä asui tuolloin ainakin hämäläisiä, saamelaisia ja virolaisia sekä
mahdollisesti myös karjalaisia. Idän ja lännen kauppamiehet: friisiläiset, viikingit, novgorodilaiset, karjalaiset ja vieläkin kauempaan tulleet kauppiaat, olivat vakituisia vieraita alueella tuohon aikaan. He toivat mukanaan uusia vaikutteita mm. kristinusko tuli seudulle idästä jo 800-luvulla. Vilkas aika jatkui aina 1200-luvulle asti.
Mellunkylän ja Vuosaaren välissä oli aina 1500-luvulle lopulle asti kapea salmi (Vartiokylän lahdelta Porvarinlahdelle), vuo, jota pitkin rannikkoa seurannut reitti kulki. Ruotsin vallan vakiinnuttua Länsi- ja Etelä-Suomessa, Mellunkyläänkin tuli ruotsalaisia siirtolaisia Hälsingelandista. Hämäläiset asukkaat joutuivat siirtymään pohjoisemmaksi tai sulautuivat siirtolaisiin. Uudet asukkaat rakensivat merirosvoilta suojautuakseen Vartiokylän linnavuorena tunnetun mäkilinnan. Ruotsalaisten tulon jälkeen yhteydet suuntautuivat Tukholmaan ja aina 1600-luvulle asti myös Tallinnaan.  Sitten Mellunkylä ja koko Itä-Helsinki jäivät syrjäseuduksi aina 1930-luvulle asti.

KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi