KontuFestari

KontuFestari on Itä-Helsingin suurin kulttuuritapahtuma

Vuodesta 2003 lähtien joka vuosi järjestetty, maksuton KontuFestari on Itä-Helsingin suurin kulttuuritapahtuma. Tapahtuma on kerännyt vuosittain Kontulaan ja Kontulan ainutlaatuiseen Kelkkapuistoon – keleistä riippuen – 3 000-12 000 kävijää, kaiken kaikkiaan lähemmäs 100 000 kävijää kahdentoista viime vuoden aikana. Vieraita on tullut paikan päälle lähialueelta Itä-Helsingistä, pääkaupunkiseudulta, muualta Suomesta ja jopa ulkomailta. Suosion syynä on ollut laadukas ohjelmisto, tapahtuman maksuttomuus, toimivat järjestelyt ja tapahtuman ainutlaatuinen festariympäristö ja tunnelma Kontulassa. Tapahtuma on samalla työllistänyt vuosien varrella yli 2000 muusikkoa ja taiteilijaa. – Vaikka Kelkkapuiston festariympäristön rakentamiseen ja järjestelyihin liittyvät kustannukset ovat vuosi vuodelta huolestuttavasti kasvaneet, järjestäjät ovat jälleen kerran toteuttamassa tapahtuman ja seuraava eli kolmastoista KontuFestari järjestetään lauantaina 22.8.2015 entistä monipuolisempana ja -kulttuurisempana.Laadukas ohjelmisto ja toimivat järjestelyt

KontuFestari on ennen kaikkea suuri kansanjuhla. Festarilla ovat esiintyneet monet nimekkäät suomalaiset ja ulkomaiset rock/pop/hiphop/rap/viihde ja lastenmusiikin artistit sekä maineikkaat itähelsinkiläiset yhtyeet. Yhteinen tekijä festarin ohjelmistolle ja sen suunnittelulle on ollut korkeatasoinen laatu, monipuolisuus ja luovuus. Monen esiintyjän keikka on ollut ainut festariesiintyminen sinä kesänä pääkaupunkiseudulla.

KontuFestareilla on vuosien varrella nähty ja kuultu seuraavia bändejä ja artisteja, mm. Don Johnson Big Band, Mariska, Eino Grön orkestereineen, Hullujussi, Wentus Blues Band vierainaan Phil Guy (USA) ja Pepe Ahlqvist, Pelle Miljoona/Rockers/Folkers/1980/Unabomber, Tuomari Nurmio ja Spuget, Svjata Vatra (Viro),  Artur Dutkiewicz jazztrio (Puola), La Compagnie DeFakto (Ranska), Josh Howie (Englanti),  DJ Borzin,Luca Gargano Rhythm Music Orchestra, Five Fifteen, Amorphis, Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Band, Werner Bros, Notkea Rotta, Memmy Posse, Jätkäjätkät, A. Aallon Rytmiorkesteri, Clifters, Soul Tattoo, The Flaming Sideburns, Jean S., Dave Lindholm Band, Elastinen, Steen1, The Hel-Gators, Stadin Juhlaorkesteri sol. Jim Pembroke, Kellie Rucker (USA) & Left Willie Band, Marjo Leinonen, Hannah Wilson, Remu & Hurriganes, Tuomari Nurmio & Hunajaluut, Mustat Enkelit, Messengers feat Dave ”Isokynä” Lindholm, Beat Warriors, The Great Helsinki Swing Big Band feat. Mika Mylläri & Concious Youths, Santtu Karhu & Talvisovat (RUS), Iiro Rantala New Trio, Muska, Rebound, Mad Dogs and an Englishman, Menkka Haukka Fashion Show feat. Ninja Sarasalo, Sydänmäki-Louhivuori Duo, Circus Helsinki, Grendel, Feiled, Mordechai, LoveStone, Erja Lyytinen Blues Band, Electric Monk, Paleface, Jontti & Shaka, Signmark, DJ Mobster, Cheddar, Beat Warriors feat. Iskulaatikko & Rudy Rock, Ruudolf, Mieskuoro Mestarilaulajat, Pentti Rasinkangas & Ohilyönti, Aleksi Vähäpassi, Omat Pojat, Jambedula, Väärä, Cosmic Sound Systems, Plutonium 74, Maurizio aka The Next One (Italia), Bboy Steps aka Dabolino, Bboy Mouse (UK), DJ Renegade (UK), DJ Hooch (UK), DJ:t Tibbz, Kid Skraam (/Ruotsi), Max’C, Hulabaloo, Kylmä -kiertue: Pyhimys, Timo Pieni Huijaus, Heikki Kuula ja Juno, Super Janne, Pahat Viinit & Stepa, Tentacle Pillow, Jalava, Bulle, Eldis, Retale, Pikkis & Jonne, FätiBumba, Pikkis & Jonne, Luca Cannavo Duo, Mary & Macy Band, Musikantit, Verbal Development, Soulpower, Locos, Happy Hour Skate Team, Human Chocolate, Pain Affiliated, Sydän Sydän, Yrjänä Sauros, Selfish Shellfish, Lackluster, Pessi Parviainen ja Sigma, Sielunpyssy, Jag feat. Bluf, Edustusjoukkue, Renascent ja Starlight Nine.

KontuFestarien 2006-2008 yhteydessä järjestettiin Pohjoismaiden suurin breakdance -tapahtuma eli East Side Summer Jam -happening, joka sisälsi mm. UK B-boy Championships Scandinavia -osakilpailun. Siinä kaikki Skandinavian huippuryhmät kilpailivat keskenään paikasta UK Champseihin, jotka ovat lajin epäviralliset maailmanmestaruuskilpailut Englannissa.

Festarin vaikutukset myönteisiä

KontuFestari on viimeisen yhdentoista vuoden aikana työllistänyt lähemmäs 2  000 taiteilijaa ja muusikkoa. Tapahtuma on virkistänyt myös paikallista elinkeinotoimintaa.

Tärkein vaikutus tapahtumalla on ollut kuitenkin Kontulan ja sen lähialueiden asukkaille. KontuFestari on tuonut jokavuotisen maksuttoman kulttuuritapahtuman alueelle ja luonut samalla uudenlaista yhteisöllisyyden tunnetta.

KontuFestari on parantanut omalta osaltaan myös Kontulan imagoa hyvin tuotettuna tapahtumana.

Tapahtuman järjestelyissä mukana olleet kaupungin tahot ovat kiitelleet tapahtuman esimerkillisiä järjestelyjä.

Ympäristöasiat on hoidettu mallikkaasti ja tilaisuuksien valvonta sekä turvallisuus on tehty tiiviissä yhteistyössä poliisin ja pelastuslaitoksen kanssa: KontuFestareilla on ollut harvinaisen vähän järjestyshäiriöitä ja ensiavun tarvetta.

Kaiken kaikkiaan KontuFestari on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Helsingin suurista, jokavuotisista tapahtumista. KontuFestarin on järjestänyt vuosina 2003-07 FC Kontu ja tapahtuman järjestelyihin ovat osallistuneet myös muut paikalliset järjestöt. Vuodesta 2008 lähtien tapahtuman on järjestänyt KontuKeskus ry.