Kontula

Kontula


Kontula
Suomen tunnetuin lähiö, Kontula, täytti 40 vuotta vuonna 2004. Kontula edusti aluksi uljasta lähiörakentamista, jonka piti ratkaista asunto-ongelmat. 1970-luvulla Kontulasta tuli lähiökurjuuden vertauskuva.

Kontulan kerrostalot nousivat 1960-luvulla muutamassa vuodessa kallioiden ja suolämpäreiden täplittämään mäntymetsään. Kunnallistekniset työt alkoivat vuonna 1963. Talojen rakentaminen käynnistyi keväällä 1964. Ensimmäiset asukkaat muuttivat Kontulan aravataloihin jo marraskuussa 1964. Rakennusvaihe päättyi 1970-luvun alussa, jolloin Kontulassa asui yli 20 000 ihmistä.

Isot ja valoisat asunnot tuntuivat tulokkaista ylellisiltä kantakaupungin ahtaiden loukkojen jälkeen. Kontula näytti lunastavan lupaukset nykyaikaisesta asumisesta. Julkinen sanakin helli Kontulaa, joka oli lähiöistä suurin ja kaunein – duunareiden Tapiola.

Pian selvisi, että jotakin oli unohtunut. Palvelut olivat aluksi olemattomat. Suomen suurimman ostoskeskuksen avajaiset syksyllä 1967 lopettivat kauppakurjuuden. Julkisia palveluita saatiin odottaa sitä kauemmin. Koulua oli käytävä kahdessa vuorossa, uimahalli avautui keväällä 1970 ja kirjasto valmistui vasta vuonna 1974.

Kontula väestö oli aluksi nuorta. Sen väestön keski-ikä oli 1960-luvun lopussa 20 vuotta. Nuoret harrastivat luvallisia ja luvattomia asioita. Lehdet kertoivat levottomasta Kontulasta, joka nousi tuon tuosta otsikoihin suurimpana ja kauheimpana lähiönä. Kontulassa tiedettiin olevan jengejäkin.

Levoton lähiö häipyi otsikoista vähitellen. Nuoriso varttui ja keski-ikä nousi. 1980-luvulla suurimpiin otsikoihin ylsivät melkein futiksen SM-sarjaan nousseet Kontulan Urheilijat ja alkuvoimaista rockia soittaneet kellaribändit.

Metro liitti Kontulan kiinteämmin keskikaupunkiin syksyllä 1986. Metro vauhditti myös rakentamista. Kontulaa kehystäneet laajat metsäalueet ovat kutistuneet, kun vanhan lähiön kylkeen Kurkimäkeen, Kivikkoon ja Vesalaan on rakennettu uudet asuntoalueet.

Kontulalaisille Kontula merkitsee nykyään laadukasta asumista­ – avaruutta niin seinien sisä- kuin ulkopuolella. -Viime vuosien aikana Kontulan maine on kirkastunut: kiitos osittain EU:n Urban II -yhteisöaloiteohjelman, jonka seurauksena ympäristö on siistiytynyt, palvelut monipuolistuneet ja kulttuurikin tullut paikan päälle mm. KontuFestarin muodossa. Kontulassa on nykyään hyvä elää…

Kontulan omat kotisivut