Kontulan kaupunginosan Maine: Tutustu alueen nähtävyyksiin ja palveluihin

Kontulan Historia

Kontula on Mellunkylän kaupunginosa, joka on ollut asuttuna keskiajalta asti. Haja-asutusta nykyisen Kontulan tienoilla oli jo 1930-luvulla Mellunmäen asutuksen levittäydyttyä lännemmäksi. Nykyisen Kontulan alueella oli kuitenkin lähinnä suoalueita, ja se pysyi pitkään rakentamattomana.

Kontulan asutus alkoi 1960-luvulla, kun kaupunki päätti rakentaa sinne suuren lähiön. Kontulan rakentaminen aloitettiin vuonna 1966 ja se valmistui vuonna 1975. Kontula oli aikanaan Suomen suurin lähiö, jossa asui yli 30 000 ihmistä.

Kontulan lähiön maine on ollut ristiriitainen. Lähiö on tunnettu ongelmistaan, kuten huumeista, rikollisuudesta ja syrjäytymisestä. Kontulan asukkaat ovat kuitenkin yrittäneet parantaa lähiön mainetta ja luoda positiivista ilmapiiriä.

Kontulan historia on monipuolinen ja siihen liittyy paljon mielenkiintoisia tarinoita. Kontulan asukkaat ovat ylpeitä lähiöstään ja sen historiasta. Vaikka Kontulan maine ei aina ole ollut positiivinen, se on silti tärkeä osa Helsingin kaupunkia ja sen historiaa.

Maantieteellinen Sijainti

Kontulan kaupunginosa sijaitsee Helsingin kaupungissa, Itä-Helsingissä. Kontula rajautuu pohjoisessa Vartiokylän kaupunginosaan, etelässä Mellunmäen kaupunginosaan, idässä Vuosaaren kaupunginosaan ja lännessä Itäkeskuksen kaupunginosaan.

Kontula sijaitsee noin 11 kilometriä Helsingin keskustasta itään. Alueen läpi kulkee Kehä I sekä Itäväylä, jotka mahdollistavat nopean liikkumisen Kontulan ja muiden kaupunginosien välillä.

Kontulan kaupunginosan maantieteellinen sijainti on erinomainen, sillä alueella on hyvät liikenneyhteydet ja palvelut. Alueella on useita päivittäistavarakauppoja, ravintoloita, kahviloita ja muita palveluita, jotka tarjoavat asukkaille monipuolisia mahdollisuuksia arjen tarpeiden tyydyttämiseen.

Kontulan kaupunginosa on myös luonnonläheinen alue, sillä alueella on useita puistoja ja metsiä, jotka tarjoavat hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja virkistäytymiseen.

Väestö ja Demografia

Kontulan kaupunginosa sijaitsee Helsingin kaupungin koillisosassa. Vuoden 2020 lopussa Kontulassa oli noin 16 000 asukasta, joista noin 7 800 oli miehiä ja noin 8 200 naisia. Kaupunginosan asukasluku on pysynyt suhteellisen vakiona viime vuosina.

Kontula on monikulttuurinen kaupunginosa, jossa asuu ihmisiä eri maista ja kulttuureista. Vuoden 2020 lopussa noin 35 prosenttia Kontulan asukkaista oli ulkomaalaistaustaisia. Suurimmat ulkomaalaistaustaisten ryhmät olivat venäläiset, somalit ja virolaiset.

Kontulan ikärakenne on melko nuori, sillä noin 30 prosenttia asukkaista on alle 20-vuotiaita ja noin 11 prosenttia yli 65-vuotiaita. Kontulassa on myös paljon lapsiperheitä, sillä noin 25 prosenttia asukkaista on alle 18-vuotiaita.

Vaikka Kontula onkin monikulttuurinen kaupunginosa, suurin osa asukkaista on suomenkielisiä. Vuoden 2020 lopussa noin 80 prosenttia Kontulan asukkaista puhui äidinkielenään suomea. Muita yleisiä äidinkieliä olivat venäjä, somali ja viro.

Kulttuuri ja Vapaa-aika

Kontulan kaupunginosa tarjoaa monipuolisia kulttuuri- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia asukkailleen ja vierailijoilleen. Tässä osiossa käydään läpi tärkeimmät kulttuuri- ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet Kontulan alueella.

Tapahtumat ja Festivaalit

Kontulassa järjestetään vuosittain monia erilaisia tapahtumia ja festivaaleja, jotka tarjoavat asukkaille ja vierailijoille mahdollisuuden nauttia monipuolisesta kulttuurielämästä. Esimerkiksi Kontulan Kulttuurikeskus Museum of Impossible Forms järjestää säännöllisesti taide- ja kulttuuritapahtumia, kuten näyttelyitä, elokuvanäytöksiä ja keskustelutilaisuuksia.

Urheilu ja Liikunta

Kontulan alueella on useita urheilu- ja liikuntamahdollisuuksia. Kontulan liikuntapuisto tarjoaa ulkokuntoilumahdollisuuksia, kuten hiihtolaitteen, leuanvetotangon, kävelylaitteen, olkapäiden kiertolaitteen, jalkaprässin, kaaripenkin, kehon venytyspaikan, ylätaljan, lantiokeinun ja kiertolaitteen sekä rintapenkin. Lisäksi Kontulan uimahalli tarjoaa mahdollisuuden uimiseen ja vesiliikuntaan.

Taide ja Musiikki

Kontulan alueella on useita taide- ja musiikkitoimijoita. Kontulan Kulttuurikeskus Museum of Impossible Forms tarjoaa tilaa taiteelle ja yhteiskunnalliselle keskustelulle. Lisäksi Kontulan kirjasto tarjoaa monipuolista kirjasto- ja kulttuuripalvelua, kuten kirjallisuuspiirejä, lukupiirejä ja satutunteja.

Palvelut ja Infrastruktuuri

Koulutus ja Kirjastot

Kontula on kaupunginosa, joka tarjoaa monipuoliset koulutusmahdollisuudet. Alueella on useita päiväkoteja, ala-asteita, yläasteita ja lukioita. Kontulan kirjasto on myös erittäin suosittu paikka, joka tarjoaa laajan valikoiman kirjoja, lehtiä ja muita aineistoja.

Terveydenhuolto

Kontulassa on useita terveysasemia, jotka tarjoavat laadukasta terveydenhuoltoa alueen asukkaille. Terveysasemien lisäksi alueella toimii myös useita yksityisiä terveyspalveluita, kuten hammaslääkäreitä ja fysioterapeutteja.

Liikenne

Kontula on hyvin liikennöity alue, joka tarjoaa monipuoliset liikenneyhteydet eri puolille kaupunkia. Alueella on useita bussilinjoja, jotka kulkevat muun muassa keskustaan ja muihin kaupunginosiin. Lisäksi Kontulassa on oma metroasema, joka tarjoaa nopeat yhteydet eri puolille Helsinkiä.

Kontulan kaupunginosa tarjoaa siis monipuoliset palvelut ja infrastruktuurin, jotka takaavat alueen asukkaille helpon ja vaivattoman arjen.

Talous ja Työllisyys

Kontulan kaupunginosan talous on kehittynyt myönteisesti viime vuosina. Työllisyys on kasvanut ja avoimia työpaikkoja on selvästi enemmän kuin vuosi sitten. Vuonna 2022 työllisiä oli joulukuussa selvästi enemmän kuin vuoden takaiseen verrattuna. Työllisyys kasvoi ja työttömyys väheni marraskuussa 2023. ^(Tilastokeskus)

Kontulan kaupunginosan työllisyys on monipuolista, ja se kattaa niin julkisen kuin yksityisen sektorin. Kontulan keskustassa on useita kauppoja, ravintoloita ja muita palveluita, jotka tarjoavat työpaikkoja paikallisille asukkaille. Lisäksi kaupunginosan suuret yritykset, kuten Konecranes, tarjoavat työpaikkoja monille asukkaille.

Kontulan kaupunginosan talous on myös monipuolinen. Alueella on useita pienyrityksiä, jotka tarjoavat erilaisia palveluita, kuten parturi-kampaamoja ja kahviloita. Lisäksi Kontulassa on useita kauppakeskuksia, jotka houkuttelevat asiakkaita ympäri kaupunkia.

Kontulan kaupunginosan talous on siis monipuolinen ja kehittynyt myönteisesti viime vuosina. Työllisyys on kasvanut ja avoimia työpaikkoja on selvästi enemmän kuin vuosi sitten.

Maine ja Kehitysnäkymät

Kontulan kaupunginosa on saanut mainetta levottomana paikkana, jossa osa asukkaista kokee olonsa turvattomana. Tämä maine on syntynyt alueellisen sosiaalisten, taloudellisten ja terveydellisten ongelmien kasautumisesta. Kontulan maine on kuitenkin monipuolinen ja ristiriitainen, ja se on saanut paljon mediajulkisuutta vuosien varrella.

Mediajulkisuus

Kontulan maine on ollut usein esillä mediassa. Esimerkiksi Helsingin Sanomat julkaisi vuonna 2020 artikkelin Kontulan maineesta. Artikkelissa todetaan, että Kontulan maine on monisyinen ja että alueella on myös paljon hyviä puolia, kuten hyvät liikenneyhteydet ja palvelut.

Kaupunginosan Uudistusprojektit

Kontulan kaupunginosa on ollut uudistusprojektien kohteena jo pitkään. Kaupunginosa on saanut uusia asuntoja ja palveluita, ja alueen kehitysnäkymät ovatkin positiiviset. Esimerkiksi vuonna 2019 Helsingin kaupunki ilmoitti, että Kontulan ostoskeskusta uudistetaan merkittävästi.

Kontulan kaupunginosan kehitysnäkymät ovat siis positiiviset, ja alueelle on suunnitteilla paljon uudistuksia. Vaikka Kontulan maine onkin ristiriitainen, alueella on myös paljon hyviä puolia, jotka ovat tärkeitä huomioida.

Jätä kommentti